5 steg: Lär din hund att backa


Här kommer en efterfrågad beskrivning på hur man lär sin hund att backa 🙂

Det viktiga är att man inte går för fort fram. Det enda man behöver till hjälp är förslagsvis 2 kompostgaller ”bitar” man gör till ett stabilt L (Eller förslagsvis 2 L = 4 ”bitar”) så att man formar en bred gång.

1* Denna gång lär man hunden att gå igenom och bli trygg med. (Gå gärna före hunden själv.)

2* När den börjar förstå det så gör man gången stegvis smalare. Tillslut så är det så smalt att hunden inte kan vända sig.

3* Då när hunden är trygg med kompostgallret och så.. så ställer man sig för ingången och klickar/berömmer när hunden backar bakåt för att komma ut. (Få hunden att göra det och förstå att det är det man ska göra innan ni lägger på kommandot.)

4* Sen när hunden har förstått poängen (att den ska komma fram till dig och backa ut) så lägger ni till kommandot.

5* När hunden förstått så kan ni antingen bredda på kompostgallret igen (för att göra det extra tydligt och sakta avvänja det) eller ta bort det.

 

– Men som sagt – gör inlärningen hellre tydlig och noggrann än att gå för fort fram. Gärna mindre intervaller. Positiv inlärning!

– INÄRNINGS RÅD: Förstår hunden inte/blir osäker så har ni för höga krav/ har gått för fort fram och måste backa ett steg eller ibland flera. Det får aldrig bli tråkigt! Så sluta när det går bra och hunden fortfarande är motiverad. Då kommer hunden att tycka att det är mycket roligare nästa gång. Det får hunden att tycka att det är roligt att backa och då blir det sen enklare att få hunden att backa snabbare och längre. Gör hunden fel så säg inte ”nej” ord..  Säg hellre ”hoppsan” eller ingenting och börja om! = Positiv inlärning. Belöna väl när hunden gör rätt & börja om/gör om momentet, när hunden gör fel och var tydligare nästa gång. (Eller som sagt – Eventuellt backa ett steg – eller flera.)

– BELÖNINGS RÅD: Beröm mycket med bra och gott godis (om du använder dig av det)! Belöningen är motivationen för hunden! Sluta aldrig belöna din hund för något helt – då kommer den också att tycka att det är tråkigare och mindre värt att göra. Vissa hundar tappar intresset helt / slutar helt lyssna utan belöning. Hundar ser givetvis olika belöning olika. Vissa räcker det med att prata glatt, andra vill ha mycket godis och en del vill helst ”kampa”. Det bästa är enligt mig en hund som tycker allt är kul, så att man kan variera! Vissa hundar måste man lära att tycka om vissa saker.
& ps. Dela hellre godiset i små bitar för att belöna oftare än att belöna för lite och få en mätt och lite less hund.


Hoppas jag inte missat något & hoppas att det är till hjälp! Om du/ni har några frågor eller funderingar så hjälper jag mer än gärna till och förklarar !

LYCKA TILL! 🙂 Lägg gärna in en video på din blogg eller på youtube och länka detta inlägg så att jag kan se resultatet!
(Jag kan se vilka som länkar mina inlägg men släng gärna in en kommentar också/meddela mig hur det går! Dela även gärna med dig av problem och eventuella lösningar och tips du använt dig av)

Tänkte eventuellt ge mig på att filma detta när jag lär in det på Elton ^^

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.