Nosfrys

Kommer med en ny liten aktiverings övning 🙂 Nosdutt/frys i hand 🙂 Det är en av många väldigt bra grund övningar! Tänk på att inte träna för långa pass med din hund. Gärna hellre korta effektiva pass, fler gånger.

Steg 1: Lägg fram handen framför dig. Så fort hunden ser på handen, klicka och beröm!

Steg 2: När hunden fattat att den ska göra något med handen. Vänta då ut hunden lite. När hunden närmar sig handen, klicka och beröm!

Steg 3: I detta steg vill vi att hunden ska nosa i handen. Efter det väntar man ut det lite så att hunden börjar dutta nosen i handen.

Steg 4: När hunden kan dutta nosen i handen så går man vidare med att vänta ut hunden lite tills den börjar frysa nosen längre och längre i handen. Vilket enligt mig är det svåraste steget. Att få en hund att dutta i handen är ganska enkelt. Att få dem att vilja behålla nosen i handen är klurigare.

Det gäller att hunden verkligen förstår att den ska dutta i handen före. Då får man ofta en hund som duttar och duttar och undrar när belöningen kommer. Tillslut kommer hunden att frysa nosen om så bara för en liiiiiten stund längre.
Var snabb med klicket och beröm!

Man kan ibland behöva motivera hunden att fortsätta och ”tala om för den” att den är på rätt väg. Det gör jag genom att belöna någon dutt. Då förstår iallafall mina hundar att fortsätta jobba med att försöka lösa uppgiften.

När hunden förstår att börja dutta lite längre så utvecklar man sakta det vidare genom att sakta utöka tiden de ska frysa.

Tillslut ska hunden kunna hålla kvar nosen i handen så länge du ber om det. När hunden kan göra det inne så byt miljö och utöka svårighetsgraden stegvis 🙂

Exempelvis en större hund har ju väldigt bra användning för detta vid hundmöten eller om man möter/passerar personer eller trånga ställen. Utöver att det är en kanon aktiverings övning där hunden får tänka till 🙂 Sen får de en bättre ”inställning” till att jobba efter händerna. Vilket är väldigt användbart.

Lycka till! Lägg gärna upp och skicka länken till film eller bilder på när du och din hund tränar/utför detta 🙂

Ps. Skrev detta inlägg med telefonen. Lite snabbt på begäran sådär 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.