Välj era uppfödare väl. För rasens och för hundarnas skull. Vi alla påverkar rasens framtid!

En fortsättning inom ”ämnet” jag tidigare skrivit om i inlägget: En hund är en hund, en chihuahua är en chihuahua!! Detta med ”blandraser”.

Ja… Det finns rötägg till uppfödare inom SKK också. Inom SKK kan man dock påverka och göra något åt dessa. Du som köpare kan kontrollera och ta reda på saker på ett helt annat sätt, bara du är intresserad. Läs på. Rasklubben (i det här fallet chihuahuacirkeln) har även en uppfödarlista där man listar uppfödare runt om i Sverige. Man listar även ras-burna sjukdomar och  annan nyttig och bra info. Endast några knapptryck bort…

 

Detta med att registrera valpkullar….
Till att börja med så registrerar man i SKK (Svenska Kennelklubben). I JBV (Jordbruksverket) MÅSTE alla hundar registreras oavsett bakgrund. Man får registrera 2 kullar i SKK utan kennelnamn. Därefter måste man ansöka om kennelnamn, vilket kostar 2500kr. Då registreras kennelnamnet även i FCI (”Internationella Kennelklubben”). Inget kennelnamn får vara det andra identiskt.
Oavsett om man har 1 eller 20 valpkullar i sitt liv så är man en uppfödare och ska bära hela ansvaret med allt vad det innebär.  Allt för många kastar sig in i detta och parar sina tikar (och sina hanar också för den delen) utan någon som helst kunskap. Utvecklingen är skrämmande 🙁

Det finns uppfödare som kallar sig allt möjligt och säger vad som helst för att sälja hundar. För vissa är det är ingen skillnad på försäljningen av djur och saker. Man är ”familjeuppfödare”, ”föder upp familjemedlemmar, inga utställningsobjekt”. Man registrerar inte valparna för att det ska bli ”billigare för köparna”.. Man reggar inte därför att bla bla bla bla bla…..!! MYCKET får man höra innan öronen trillar av. Att regga valparna ställer krav på uppfödarna, något dessa säljare inte kan uppfylla, av en eller FLERA anledningar. Det finns inga bra ursäkter, bara oseriösa undanflykter. Inom chihuahua är kraven för registrering väldigt BASIC! Föräldradjuren ska vara officiellt knäledsundersökta (patella). Rasklubben har även en rekommendation om ögonlysning innan avelsdebut, vid 4år och vid 8år. En rekommendation är inget krav utan en rekommendation för rasens och individernas bästa.

Utöver det ovan nämnda så ska man också följa SKKs humana grundregler som bland annat säger det som är lagstiftat, att en tik inte får vara under 18 månader vid parning.
Grundreglerna säger även att:
* Inte låta para tik över 7 år om hon inte tidigare haft en valpkull. Tik över 7 år måste alltid veterinärbesiktigas före parning och intyget bifogas till registreringsansökan. Av intyget ska framgå att tiken är i sådan kondition att hon utan risk för sin hälsa kan få en valpkull. Besiktningsintyget får inte vara äldre än en månad vid parningen.
*Inte para en tik vid för hög ålder, här ska rasspecifika hänsyn tas. Tik, oavsett ras, får inte paras efter det att hon har fyllt 10 år. * Inte låta tik föda fler än fem valpkullar. Om en tik får två valpkullar inom 12 månader ska tiken sedan ges minst 12 månaders vila före nästa valpning. Tik över sju år ska vila minst 12 månader mellan sina kullar.
(Här kan du finna SKK Grundregler)

 

Att hunden är registrerad i SKK handlar alltså inte om att ”kunna ställa ut sin hund”. Det är inte DÄRFÖR man väljer en renrasig hund med stamtavla. Det handlar om så mycket mer än ett litet papper!! Det känns ibland som att folk går på vad som helst bara de sparar lite pengar vid inköpet av hund. Ibland kostar hundarna till och med lika mycket, ELLER MER. Det räcker att säljaren har talets gåva och trycker på rätt ”punkter” för att det ska låta bra. Man kan tydligen lura i folk vad som helst. Bryr man sig om djuren så bör man också läsa på och ställa krav. Då försöker man vända sig till en seriös uppfödare som säljer registrerat (i SKK) och som är intresserad av rasen och rasens utveckling. En uppfödare som följer upp och tar ansvar för sitt avelsarbete med allt vad det innebär.
Men…. folk som vill köpa en ”gullig liten hund” bryr sig väl inte om var de hittar den förrän det ställer till med problem för dem själva. Då är det ”hus i h-vete”. Nä varför tänka på djuren och på faktumet att valparnas mamma mest troligt används som en valpmaskin, alla hälsotester som inte är gjorda osv…. Nä juste, för valpen kanske var lite billigare så varför bry sig? Ibland kostar de som sagt till och med lika mycket…. Det är ofattbart och oerhört sorgligt!

Oavsett registrerad eller inte så förstår jag att hunden, individen i sig är ens ”allt” och familjemedlem som man älskar högt. Självklart! Precis som jag nämnt innan så ogillar ja egentligen ingen individ i sig. Men.. Jag vill att man lär sig att läsa på innan man skaffar hund, oavsett ändamål. SKK bland annat handlar om SÅ mycket mer än bara utställning. De jobbar för att vara dels en trygghet för hundarna och dels en trygghet för köparna. De jobbar för att förhindra allt som sker ”bakom stängda dörrar”.

 

Mitt eget exempel..
Jag har själv 3 renrasiga chihuahuor registrerade i SKK. En av dem är en ”sällskapshund” och två av dem ställer jag ut, för att jag tycker att det är roligt och för att jag vill meritera dem. Jag tränar och tävlar många andra grenar med dem också, med alla 3! Jag har ett bra kontaktnät med ”släktingarna” till mina hundar och har sett/träffat de flesta av hundarna i mina hundars närmaste släkte/stamtavla.

Hälsotesterna följs upp och jag vet vad mina hundar har för förutsättningar och vad jag kan ha att förvänta. Min sällskapshane har det bland annat dykt upp en del av ögonsjukdomen PRA bakom. Det dök upp på mormor till min hund vid 10 års ålder. Tack vare att ägaren (uppfödaren till min hanes pappa) ögonlyser sina hundar med jämna mellanrum så kom detta fram. Jag har fullt stöd från denna fantastiska uppfödare som jobbar aktivt i rasklubben. Jag har tack vare henne lärt mig enormt mycket. Genom min hunds stamtavla kan man även kartlägga vilka hundar som är inblandade och vilka som kan ha spridit vidare sjukdom och kan arbeta vidare strategiskt utifrån det. De drabbade hundarna är för övrigt tagna ur avel. Vilket också SKK ser till.

Detta är bara ett exempel av MÅNGA till hur man försöker jobba inom rasen för att få fram en så frisk ras som möjligt. Många vill gärna påstå att ”blandraser” är friskare. Men jag tror inte jag mött någon som hälsoundersökt sin hund regelbundet upp till hög ålder, om de över huvud taget är hälsoundersökta. Det kostar förstås att hälsoundersöka. Men det är VIKTIGT! Det kan förstås innebära att det dyker upp otrevligheter som innebär att man måste ta tuffa beslut kring sin uppfödning. Men det är varje uppfödares ansvar och skyldighet att ta reda på och ta ställning till!

Välj era uppfödare väl. För rasens och för hundarnas skull.
Vi alla påverkar rasen idag och rasens framtid!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.