#metoo

Me too.

Det kan verkligen kännas ruskigt otäckt att gå ut själv mörka kvällar och nätter. Jag blev bland annat förföljd en höstkväll som tonåring när jag var ute och gick med min hund. Det var två män som närmade sig mig väldigt strategiskt, närmare och närmare.
De höll sig ett antal meter bort hela tiden och hur jag än gick så var de där, precis bakom eller vid sidan av mig. Det slutade tack och lov väl. Jag gick vid tillfälle raskt in bakom ett högt släp så att de inte kunde se mig och därifrån sprang jag, antagligen fortare än jag någonsin sprungit. Jag bodde precis intill så att jag kunde springa hem, in, när de inte såg mig. De två männen hann aldrig se vart jag tog vägen. Jag var verkligen livrädd, om något hade hänt så hade jag antagligen aldrig haft en chans mot dom.

Vid ett annat tillfälle i vuxen ålder blev vår bil omringad av ett gäng män på en parkering. Jag och en vän till mig hade stannat för att sova lite vid en matplats längs E-10:an, en väldigt tidig morgon. Jag vaknar plötsligt av att min vän sa mitt namn. Det första jag såg när jag slog upp ögonen var att en man stod precis utanför förardörren, tittade ner på mig och hånflinade. Jag upptäcker sen att det inte var en man utan ett gäng män. Bilen var i stort sett omringad av 5-6 män som gick runt bilen, tittar in i den och på oss. De pratade sinsemellan och skrattade och fortsatte inspektera bilen. Tack och lov hade vi halva bilen låst. Jag hade låst förarsidan innan jag somnade och uppmanade snabbt min vän att låsa sin sida. Jag startade ganska snabbt bilen och satte mig för att köra iväg. Då tittade jag som hastigast på de andra bilarna som stod där. Då förstod jag att det var män från något av baltländerna. De gick vidare från vår bil till en skåpbil med utländskt registreringsnummer. Vi har tack och lov ingen aning om vad deras avsikt var, men vi kände oss placerade i en fruktansvärt utsatt sits och dessa män såg verkligen ner på oss.

Ja, det finns en hel del jag hade kunnat skriva om.
En hel hög med otäcka upplevelser, om allt från grannar som haft en väldigt obehaglig koll på mig till obehagliga närmanden av obehagliga män, allt, tillsammans med vetskapen av alla våldtäkter och andra övergrepp som framförallt skett här, har gjort att man alltid är på sin vakt. Jag skulle helst aldrig gå ut själv när det är mörkt. Även om jag vet att dagsljus inte heller är något annat än en falsk säkerhet.

Sen har jag trots allt även rest en hel del själv. Till allt från stora städer till små byar. Jag har gått ensam längs väldigt många olika gator, sovit i min bil ett antal gånger, på hotell, vandrarhem, ja, jag har helt enkelt varit lite överallt. Många gånger har jag haft andan i halsen och många gånger har jag varit rädd.

Inte vid ett enda tillfälle har jag känt mig utsatt på det viset på grund av en kvinna..

——–
#metoo
If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote ”Me too.” as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem. #metoo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.