Ingen mer tandsten!

Några få minuter mellan bilderna.. Inte heeelt färdig vid ”efterbilden”.

Chino har alltid haft ett fint ”schäferbett” med stora tänder, men fruktansvärd munhälsa! Jag önskar verkligen att jag hade hittat och köpt mig en ultraljudsmaskin tidigare!

Nu slipper mina hundar sövas, tandskrapas eller äta ”tomatkur” o.s.v. för att få bort tandstenen.

Det är kanske inte så farligt dyrt med sanering hos veterinären om man behöver sanera hundens mun någon enstaka gång under hundens liv (iallafall inte hos min veterinär som inte tar galna överpriser). Sanering hos duktiga, erfarna veterinärer är förmodligen att rekommendera… MEN t.ex. min Chinos tänder skulle lätt kunna saneras 3-4 gånger på ett år… Han får och har alltid fått gräsligt med tandsten. Dessutom har han blivit diagnostiserad med ett kraftigt blåsljud på hjärtat..

Många veterinärer (inklusive min) lär nog inte rekommendera att man sanerar hundarnas tänder själv, men jag är övertygad om att detta är det bästa alternativet framförallt för mig och Chino. Självklart ska man hantera och vårda tänder varsamt. Alldeles för många hundar får dock lida av dålig munhälsa. Det är trots allt skadligt även att gå med tandsten m.m. Man skadar även tänderna lätt med tandskrapa.

Jag har fått till mig information om att tandsanering med ultraljudsmaskiner kan orsaka skada så som att skada emaljen, döda tandroten, spräcka en tand, orsaka pulpanekros (vävnadsdöd i pulpan som uppstår av hetta inuti tanden vid ultraljudssanering), m.m. vid felhantering.
Man riskerar även att få ner bakterier som kan orsaka lunginflammation när man frigör tandsten utan att ha en tub i halsen (så som de har när man sövt hunden på klinik för sanering). Har även fått till mig att tänderna bör poleras med polerpasta efteråt för att man annars får tillbaka tandsten dubbelt så fort.
Jag har själv inte hört om eller sett märkbar skada orsakad av denna maskin på hund. Jag har inte heller hört att tandstenen kommit tillbaka snabbare, snarare tvärt om. Jag säger självklart inte att det inte finns risker med maskinen, det gör det förmodligen!

Det kommer alltid att finnas de som tycker att man gör fel i allt man gör. Oavsett vad man skriver om så finns det någon med andra/dåliga upplevelser, särskilt de som är specialister inom olika områden då dessa får se både ett och annat genom sitt arbete. Jag tänker att man får höra sig för, läsa på så väl man kan och bilda sig en egen uppfattning för hur vida denna maskin känns bra eller inte. Jag köpte min maskin själv efter att ha fått till mig mycket positiv respons av andra som använt just denna.

Chino får som sagt gräsligt med tandsten. Mina andra hundar får nästan ingen tandsten alls. Eltons tänder är sanerade hos veterinär EN gång under sina snart 9 år. Detta i samband med borttagning av skadade tänder. Knappt då fanns det någon tandsten att ta bort. Har skrapat ytterst lite någon gång innan. Leona fick näst intill ingen tandsten ens nu efter sin valpkull.

Nu kan jag ”pilla bort” det lilla väldigt enkelt och snabbt själv om det behövs i framtiden och jag klarar av att hålla efter i Chinos mun själv! ??

Det kan förstås behövas lite träning för den ovana hunden då man ska pilla runt i munnen och maskinen sprutat vatten, samtidigt som den inte är helt tyst (dock inte högljudd). Mina är van vid tandskrapning och pill, så för mig gick det enkelt. Enklare än att skrapa tänderna!

Jag har inte upplevt eller hört att maskinen blir het på in/utsida av tand, dock är det något man ständigt får ha koll på vid användning av liknande maskiner. För mig är det självklart att man ska sanera varsamt, lite i taget & använda riklig vattenkylning/spolning när man sanerar. Hur vida den hettar upp på ett negativt sätt på insidan av tänderna är svårt att veta förrän man ev. orsakat skada. Jag har dock inte hört, sett eller läst om någon hund som skadats på detta sätt av denna maskin. Det finns säkert, det säger jag inte emot.

Maskinen är köpt på EBAY. Sök på typ ”Dental Ultrasonic Piezo Scaler SK-E1 fit EMS Woodpecker”.

Pris runt 2-2500 kr!

Tänk på att extra avgifter kan tillkomma i form av tull och moms!

Kolla även efter de som kan erbjuda rätt adapter för svenskt eluttag. Jag fick en adapter, men den passade inte uttaget då den var för stor. Jag kunde dock använda en sladd-del från min dator in i väggen. Se nedan:

Jag skriver detta inlägg då jag tänker att det säkert finns fler som mig som hade kunnat få nytta och glädje av att ha en egen maskin. Hoppas det hjälper någon! 🙂

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.