About

Vi finns i Sveriges nordligaste stad – Kiruna. Jag som ligger bakom ’Chirunas Chihuahuas’ heter Sandra Engström (-92). Förutom hundarna lever jag tillsammans med min sambo Jimmy, samt våra två barn Michelle & Melinda. Hundarna är mitt allra största intresse, följt av fotografering. Jag är även ägare av prefixet CHIRUNAS som är ett FCI godkänt kennelnamn sedan 2014.

CHIHUAHUA – Jag ”upptäckte” rasen under sommaren 2008, då jag mötte en underbar liten, 8 månader gammal Chihuahuatik. Den 30 Juli 2010 hämtade hem min första Chihuahua. ”Chino” (RLDN RLDF RLDA RLDM Risbro’s Billy-Boy) som han hette borrade sig in i djupet av mitt hjärta redan från första stund! Jag kan erkänna att jag, precis som många andra, hade en förutfattad mening om rasen innan jag träffade en härlig rastypisk, social, glad & aktiv liten individ, så som rasen faktiskt ska vara!

Chihuahua nummer 2 hämtades hem i Mars 2011. Det var kärlek vid första ögonkastet! Min lilla stjärna ”Elton” (FIUCH SEUCH LVCH EECH RLDN RLDF RLDA RLDM Rosackis He Is The Man), född i oktober 2010. Han har gett mig så otroligt mycket kärlek, glädje, erfarenhet & framgångar under de åren vi tillbringat tillsammans. Tyvärr har både Chino & Elton lämnat oss.. men jag tittar tillbaka på våra år tillsammans med väldigt stor glädje & tacksamhet. Dom som var ’starten på allt’.

Idag visar jag upp rasen med stolthet. Chino blev den 2a chihuahuan i Sverige att ta mästartiteln i Rallylydnad, Elton den 5:e & sista att ta samma titel. Eltons barnbarn Maze & dotter Leona blev 2:a & 3:a i Sverige att ta Svenskt Rallylydnadschampionat 2022 – titeln som ersatte mästartiteln RLDM vid regeländringarna 2017. Jag satte även bollen i rullning för ”aktiva chihuahuor” med facebookgruppen ”aktiv chihuahua”, som lett oss till topplistor för de ”aktiva grenarna” inom rasklubben & mycket mer!

Chihuahuan är mycket hund i en liten förpackning. Den är nyfiken, livlig & alert & har med rätt styrning mycket motor, särskilt för att vara så liten som den är. Tror man att man köper en ”soffkudde” så är man i min mening väldigt fel ute. En ska komma ihåg att en hund blir vad man gör den till, men ALLA hundar behöver aktivering. Lycklig är den chihuahua som lever aktivt på något vis.

För mig är ’hela paketet’ väldigt viktigt. Det yttre och det inre går alltid hand i hand & man klarar sig inte utan det ena eller det andra om man vill ha en frisk, sund & trevlig hund. Jag kommer aldrig att föda upp hundar i någon större skala, då jag inte har tid eller plats för det. Det ligger mycket tid & energi bakom planeringen av mina hundköp och valpkullar. Jag är selektiv, försöker i största möjliga mån ta reda på vad jag har & överväger att använda. Ingen hund är ’fulländad’, men jag planerar endast kombinationer som jag verkligen tror på & själv är intresserad av.

Jag har över lag alltid haft ett intresse för både träning & hundsport. Vi skulle helst utöva många olika grenar årligen. Tyvärr är främst tiden en begränsande faktor för vad vi tar oss för.
Utställning har alltid legat i toppen bland våra aktiviteter. Vid min första tävling i juniorhandling i Norge blev jag 2a av 20st. Mitt intresse för utställningsringen växte dock på riktigt med Chino. På vår första utställnig, hösten 2010, tillika min första ”officiella” valp-utställning med egen hund, så blev Chino – Bästa Hanvalp, BIR-valp, BIG-valp & BIS-4 Valp. En dag jag aldrig glömmer! Efter det har det rullat på. Idag åker jag land & rike runt på de utställningar jag har möjlighet till. När tid & möjlighet funnits, så har jag ibland tagit på mig handling-uppdrag & träning av andras hundar.
I nuläget tar familj, egna hundar, domaruppdrag & andra ideella uppdrag det mesta av min tid.

Idag är jag..
* Auktoriserad domare, sekreterare & skrivare i Rallylydnad.
* Sammankallande för Aktiva Teamet i Chihuahuacirkeln (rasklubb)
* Aktivt engagerad i diverse ideella arrangemang årligen.

Tidigare uppdrag..
– Referensdomare Rallylydnad.
– Styrelsepost inom Chihuahuacirkeln (rasklubb).
– Sammankallande för chihuahuacirkelns PR-Kommitté (2015).
– Sammankallande för Rallylydnadssektionen på Kiruna Brukshundklubb
– Styrelsepost inom Kiruna Brukshundklubb (2014-2015)

Kurser/utbildningar:
* Ledarutveckling 1 (L1)
* Valp, allmänlydnad, vardagslydnad, tävlingslydnad, rallylydnad, klicker, agility, viltspår, bäst var dag.

Jag vill passa på att tacka mina ’mentorer’ och alla fantastiska personer som på olika sätt funnits där, hjälpt, peppat & stöttat mig under mina ’yngsta år’ med hund! Utan alla er vore inte jag den jag är idag. TACK! <3

Varmt Välkommen till vår sida. Information och resultat finner ni på hundarnas egna sidor..

[LOGGOR]