Matgift

Här nedan listar jag (i bokstavsordning) allt jag vet är mer eller mindre dåligt för hundar att få i sig.

Vet du något mer? Kommentera gärna nedan, gärna med källa!

Jag som alltid är nojig över vad mina hundar äter.. Ingen lyssnar på mig eller tror mig. (- Vilket resulterar i att -) Jag blir förbannad och förbjuder alla från att ge någonting annat än hundgodis och foder till mina hundar. Jag blir så arg när folk, bakom min rygg, ger mina hundar saker dom inte ska ha. Jag bestämmer över mina djur. Köp egna och plåga dom om det är så nödvändigt. För det första så var min äldsta hund varit väldigt matkräsen (och är ännu idag lite kräsen, trots att han är kastrat.) Gav man honom massa mojs i maten så äter han inte sen när han inte får det. Då är det bättre att ge det som en belöning efter han har ätit. Jag vill inte att man heller ska ge mat jag tränar med till mina hundar, då försvinner det speciella med det när jag har det i träningen. Det man tränar med – Leksaker, godis (mat) eller annat ska bara användas inom träningen!!!!!
Och till mitt ”svammel om maten”.. Istället för att själv hitta på vad som stämmer och inte stämmer så kan man vell läsa på lite eller? + att alla saker som kan vara farligt för hundar är så olika. Alla individer är olika och hundar reagerar precis som oss, olika på allt. Vissa kanske har ätit något hela livet och klarat av det.. Men sen tycker jag att man ska komma ihåg att många hundar inte visar att de inte mår bra eller har ont. Hundar blir glad av i princip all uppmärksamhet de får av oss. Så istället för att ge ex. köttbullar med lök i bara för att det är ”så lite lök i” så kan man vell istället låta bli och ge hunden något den mår betydligt bättre av? Typ en rolig lekstund eller whatever som din hund tycker om. Eller varför inte köpa vanliga köttbullar eller flera olika hundgodis-sorter till hunden som du kan ta fram när du står och lagar mat eller whatever. Om du nu tycker att hunden måste lära sig att stå och tigga eller stå och kolla på när du lagar mat eller äter. Om du nu är tvungen att ge hunden något, ge den något den mår bra av, på riktigt!Nä jag kommer nog aldrig att förstå mig på människor. Jag blir bara sur. Men jag bryr mig faktiskt inte om vad ni andra ger eller inte till era hundar. Så länge man låter mina vara!!


Hundarnas ”Mat/Gift Lexikon”..
Som jag hittills har kokat ihop av bland annat dessa källor – nr1 & nr2

A

Avokado, – skal, kärna, löv och själva frukt är giftigt för hundar. Det giftiga ämnet är persin, och har många symptom så som andningssvårigheter, svullen mage, vätskesamlingar i bröstkorg och hjärta.

Alger. Alger Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algoxider från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Hundar som badar ofta och länge och som dessutom dricker av vattnet löper särskild stor risk. Symtom: kräkningar,fradga,diarre’, ostadig gång, klåda och irriterande ögon kan komma inom några timmar till ett halvt dygn. I allvarliga fall kan förlamning, kramper, låg tblodtryck,lever -och njurskador,lungpåverkan och blödning från mage och tarm tillstöta. Förlamning och kramper kommer ofta snabbt, medan de övriga symtomen kan dröja något dygn. Första åtgärd: Skölj päls och ögon noga med rent vatten. Kontakta veterinär eller djursjukhus om din hund inte mår bra efter att ha badat i algbemängt vatten.

Aprikos, körsbär, fikon, plommon, äpple och liknande frukt – om en hund äter stor mängd av dessa frukter eller deras löv och/eller kärnor, kan det bli farligt. Dessa frukter innehåller ämnen som liknar cyanide som är giftigt och påverkar t.ex. andning, ögon och kan ge chock etc.
—–

B
—–
Bakpulver & bikarbonat – en betydlig konsumtion av dessa ämnen kan ge hjärtfel hos hundar.
Bittermandel, innehåller cyanid, vilket är farligt för hundar och människor. Symtomen kommer efter några timmar med illamående,kräkningar, andnings- och hjärtpåverkan m.m. Bittermandelsförgiftning kan leda till döden.
Broccoli, bör inte ges rå till hundar, kokt är bra.
—–

C
—–
Choklad,  innehåller ofta mycket fett, koffein, theobromine som påverkar hundarnas nervsystem & kan i värsta fall orsaka hjärtinfarkt. Mörk choklad är värst och mycket små bitar kan göra att en liten hund avlider. Tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, börjar kräkas eller får diarré.
Citrusfrukter, bör inte överdoseras över längre perioder.
—–

D
—–

E
—–
– Ekollon, innehåller mycket av ämnet tannin som djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag och tarmkanalens väggar samt skadar njurar och levern. Första symtomen på ekollonförgiftning är att djuret blir trött och slutar att äta. Efter en stund kan de få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår till en tjärliknande diarr’e. Det är inte ovanligt med feber.
—–

F
—–
F-Ben – Ben av djur som börjar på F (får, fläsk, fågel, fisk) kan vara livsfarligt för en hund att tugga i sej, Dessa ben flisa sej när hunden tuggar sönder det, dessa flisor kan tränga igenom magsäcken och till och med skära upp en tarm. Övriga ben kan man dock ge sin hund.
Fet mat – kan förutom fetma relaterade sjukdomar också ge problem så som kräkningar, diarré och magvärk.
Flour, som finns i tandkräm är giftigt för hundar så använd alltid tandkräm gjord för just hundar.
Fikon, se aprikos.
—–

G
—–

H
—–

I
—–
– Ibuprofen, är människomedicin är inte för hundar! Vid litet intag kan du se tecken på kräkningar, diarré och buksmärtor. Vid stark förgiftning får hunden en chock, kramper, faller i koma och kan dö. (+ Ipren, Alvedon, Curadon – de två sistnämda innehåller paracetamol, den första innehåller ibumetin, alltså alla preparat med ibuetin och paracetamol är giftiga)
—–

J
—–

K
——

Koffein, som finns i Kaffe, Te och Coca Cola bland annat, är inte alls nyttigt för hundar. Det kan orsaka oreglebunden hjärtrytm eller att hjärtat ”skenar”.
– Kylarvätska, innehåller ethyn-glycol som kan ge akut njursvikt. Symtomen är hjärtklappning, kräkningar, ökad törst, sänkt kroppstemperatur och kramper bl.a Hunden kan få kroniska njurproblem och i värsta fall dö. Så kolla så att inte bilen läcker för det luktar sött så hundar slickar det gärna i sig. Många hundar som dött av detta.
-Körsbär , se Aprikos.
—–

L
—–

– Lakrits, är giftigt även i små mängder.
Lök – Alla sorters lök, inklusive vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Det gäller såväl rå, som tillagad och torkad lök. Hundar saknar det enzym som smälter lök. Om en hund äter mycket lök eller vitlök blir de röda-blodkropparna känsliga och kan brista tillslut, (detta p.g.a ett ämne som heter thiosulfat) och kan då orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden får leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kolik, alvarliga matsmältningsproblem, kräkningar och diarré. Konstaterat är dock att mycket små mängder vitlök inte orsakar skador, men varför chansa? Om en hund får för stor mängd i sig utan hjälp, kan den dö. Symptom kan komma direkt eller efter några dagar.
—–

M
—–

Macadamia nötter, kan orsaka kräkning, förlamning, ont i magen, stelhet och ataxi. Exakt vad som är giftigt i nötterna vet man inte. Prognosen är dock god om hunden får veterinärvård.
Majskolv, Stocken från majskolven kan inte hundarna bryta ner utan kan fastna i tarmkanalen.
Mjölkprodukter – hör kanske inte till det farligaste men kan ge besvär så som kolik och diarré, då hundar saknar det enzym som kan bryta ner laktos och får då symptom som liknar människor med laktosintolerans. Konsumtion bör därför begränsas.
Morot, vid överdosering över längre tid kan det relativt höga glykosvärdet leda till diabetes.
Muskot – i större intag är farlig för hundar och kan leda till död. Symptom kan t.ex. vara skakningar, epilepsi, nervproblem etc.
Mögelost, Grönmögelost framför allt men undvik alla mögelostar då dem innehåller roquefortin en svamp som hundar är känsliga för.
—–

N
—–

Nikotin
—–

O
—–

P
—–
Plommon, se Aprikos.
– (RÅ) Potatis, rå potatis innehåller solanin och chaconin och är giftigt.
Potatisblast, är giftigt och nåt annat mycket giftigt är ju ide-granar! Speciellt många hanhundar kan få utslag om de står och kissar mot såna och är känsliga. Ders bär, som ser lockande ut för både hund och barn är ännu giftigare.

Paddor har en körtel på ryggen som utsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. I tropikerna finns det grodor med livsfarligt gift, paddorna i sverige är dock inte lika giftiga. Men om en hund biter tag i en död eller levande padda blir resultatet en kraftigt saliverande hund. Pupillerna blir påtagligt små. Paddförgiftning är inte farligt men kan vara nog så besvärande.
—–

Q
—–

R
—–
Rabarber,  både själk och blast. Hämmar bildandet av röda blodkroppar.
Russin, se Vindruvor..
—–

S
—–

– Spenat, bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.
Svamp,  är inte heller bra för hundar. Olika sorters svamp är olika giftigt men ingen svamp är bra för hunden. Symptom uppstår oftast 6-8 timmar efter att hunden ätit svamp och det kan vara alltifrån att hunden dreglar och får ont i magen till hallucinationer och att hunden faller i koma. Dessutom kan hunden få njur- och leverskador som kan göra att hunden avlider.
—–

T
—–
—–

U
—–
—–

V
—–
Vallmofrön, innehåller opium.
Vindruvor och Russin kan ge njursvikt. Så få som sju vindruvor uppges ha orsakat njursvikt med dödsfall som följd hos en medelstor hund. Symptomen är att hunden oftast börjar kräkas våldsamt några timmar efter intag av russin eller vindruvor. (10 fall med direkt relaterad död är rapporterade till ASPCA de sista åren)
-Vitlök, se lök.
Vetemjöl, bröd gjort på vetemjöl kan i större mängder vara farligt för hundar. Det finns ett ämne i vetemjölet som i hundens mage omvandlas till etanol, hunden kan då som människor bli fulla!
Växter. Det finns gott om växter som kan ge förgiftningar. Vanliga giftiga växter hemma är prickblad, high chaparall och julstjärna. Symtom på förgiftning är slemhinneirritation och kräkningar. Behandling är dryck för spädning samt ev. kol.
—–

X
—–
Xylitol – kan ge hastiga blodsockerfall och kräkningar. (Finns i Tuggummi bl.a)
—–

Y
—–
—–
Z
—–
—–

Å
—–
—–

Ä
—–
(Rå) Äggvita, innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.
Äpple, se Aprikos.
—–

Ö
—–
—–


”Jag har gett min hund de & de! Han har då aldrig tagit skada av det!” – Har du över huvud taget tagit reda på det? Har du tänkt på att all ”skada” inte innebär diarré eller död, utan även andra hemska saker som hunden inte behöver visa? Att ge hunden saker den i regel mår dåligt av innebär enligt mig bara okunnighet, respektlöshet eller rent utav vanvård av din hund. Jag kan själv säga att jag har gett exempelvis vindruvor till min hund tidigare, innan jag visste detta, aldrig mer!


Har du något att tillägga så hör av dig och ge mig en källa till detta! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.